Следвайте Гласове в ТелеграмБанката за международни разплащания (BIS) призова за още

...
Следвайте Гласове в ТелеграмБанката за международни разплащания (BIS) призова за още
Коментари Харесай

Световната икономика е на критичен кръстопът в борбата с инфлацията

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Банката за интернационалните разплащания (BIS) прикани за още покачвания на лихвите и предизвести, че в този момент международната стопанска система се намира в основен стадий, в който страните се борят да овладеят инфлацията, предава Ройтерс.

Въпреки неспирното повишение на лихвите през последните 18 месеца инфлацията в доста водещи стопански системи остава настойчиво висока, а скокът на лихвите по заемите провокира най-сериозните банкови сривове от финансовата рецесия преди 15 години.

„ Световната стопанска система е на сериозен кръстопът. Сериозни провокации би трябвало да бъдат позволени “, разяснява генералният управител на BIS Агустин Карстенс в годишен отчет на организацията, оповестен в неделя.

„ Времето на упоритото гонене на напредък в кратковременен проект отмина. Паричната политика в този момент би трябвало да възвърне стабилността на цените. Фискалната политика би трябвало да бъде консолидирана “, добавя той.

Клаудио Борио, началник на паричното и икономическото поделение на BIS, добавя, че има риск да се откри „ инфлационна логика на психиката “, макар че по-големите от упованията покачвания на лихвите във Англия и Норвегия предходната седмица демонстрираха, че централните банки се стремят „ да си свършат работата “ за справяне с казуса.

Но техните провокации са неповторими за стандартите след Втората международна война. За първи път в огромна част от света ускоряването на инфлацията съществува по едно и също време с повсеместни финансови уязвимости.

Колкото по-дълго инфлацията остане висока, толкоз по-силно и дълготрайно ще бъде стягането на паричната политика, пишат създателите на отчета на BIS и предизвестяват, че опцията за още проблеми в банковия бранш в този момент е „ основна “.

Ако лихвите стигнат равнищата от 90-те години на предишния век, общото задължение за обслужване на дълга на топ стопанските системи ще бъде най-високото в историята при равни други условия, отбелязва Борио.

„ Мисля, че централните банки ще овладеят инфлацията. Това е тяхната работа – да възстановят ценовата непоклатимост. Въпросът е на каква цена “, разяснява той пред Ройтерс.

Базираната в Швейцария BIS организира годишното си заседание през последните дни, на което топ централни банкери разискаха разтърсванията през последните няколко месеца.

През март и април няколко американски районни банки банкрутираха, в това число Silicon Valley Bank, а по-късно се стигна до изключителното избавяне на Credit Suisse в личния заден двор на BIS.

В исторически проект циклите с повишение на лихвите с 15% пораждат мощен напън в банковата система, макар че честотата пораства доста, в случай че лихвите се покачват, инфлацията се форсира или цените на жилищата се усилват внезапно, демонстрира отчетът на BIS.

Повишенията може да стигнат и до 40%, в случай че съотношението сред частния дълг и Брутният вътрешен продукт е високо в исторически проект сега на първото повдигане на лихвата.

„ Много високите равнища на дълг, забележителното ускорение на инфлацията в света и мощният пандемичен растеж на цените на жилищата дават отговор на всички тези критерии “, отбелязва BIS.

Тя смята също, че разноските за поддръжка на застаряващото население ще набъбнат със надлежно към 4%-5% от Брутният вътрешен продукт в развитите и нововъзникващите пазарни стопански системи през идните 20 години.

Ако държавните управления не затегнат коланите, това ще тласне дълга над 200% и 150% от Брутният вътрешен продукт до 2050 година в развитите и нововъзникващите стопански системи и той даже може да нарасне още повече, в случай че икономическият напредък се забави.

Част от отчета, който към този момент беше оповестен предходната седмица, очерта „ революционен “ модел за развиване на финансовата система, при който цифровите валути на централните банки и токенизираните банкови активи се форсират и улесняват покупко-продажбите и международната търговия.

В коментар за икономическата картина Карстенс, който е някогашен началник на Мексиканската централна банка, означи, че фокусът в този момент е върху дейностите на ръководителите на централните банки.

„ Нереалистичните упования, които се появиха след международната финансова рецесия и пандемията от COVID-19 за степента и трайността на паричната и фискалната поддръжка би трябвало да бъдат поправени “, посочи той.

BIS смята, че меко кацане на стопанската система, при което лихвите порастват без да провокират криза или сривове на огромни банки, към момента е допустимо, само че приема, че тя е в мъчно състояние.

Анализ на Bank of America е открил, че в света са били осъществени 470 покачвания на лихвите през последните две години спрямо 1202 намаления на лихвите след финансовата рецесия.

Федералният запас е вдигнал лихвата си с 500 базисни пункта от близо нула, Европейската централна банка е повишила лихвите в еврозоната с 400 базисни пункта, а доста разрастващи се стопански системи в света са подхванали доста по-големи покачвания.

Остава въпросът какво още ще е належащо, изключително с признаците, че фирмите се възползват от опцията да покачат облагите, а чиновниците в този момент желаят по-високи заплати, с цел да предотвратят още по-голяма ерозия на виталния си стандарт.

Инфо: investor.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР